Fråga: En mycket avhållen “gammal” lärare som jag hade i min ungdom har nyss avlidit och det är snart begravning enligt annons i vår lokaltidning. Jag blev dock mycket förvånad och förundrad när det i dödsannonsen stod kyrka, datum och tidpunkt men att det endast var för den närmaste familjen!
Hur ska jag tolka det? Jag har genom årens lopp regelbundet träffat på och pratat med min gamla lärare och vi har vid ett flertal tillfällen även fikat tillsammans på sta´n. Någon nära släkting är jag ju inte och känner heller inte hennes barn. Jag skulle gärna vilja gå till kyrkan och vara med vid begravningsakten och ta ett sista farväl av denna underbara pedagog, men nu vet jag varken ut eller in. Om man inte är intresserad av att det kommer någon “utomstående” till en begravning så avstår man väl från att meddela kyrka, tid och datum? Det går väl alldeles utmärkt att skriva att begravningen sker i stillhet och inte tala om när den blir av i stället för att på det här sättet aktivt mota bort några.
Svar: Avstå från att vara med vid begravningen. De anhöriga har tydligt påpekat att de önskar närvaro endast av de närmaste, och det innebär att de vill ha en ceremoni med uteslutande familjen, möjligen ytterligare några mycket närstående som i så fall ombeds delta. Det kan ju också vara enligt den avlidnas önskan.
Att ange tid och plats trots detta är förmodligen för att de som vill ska kunna skicka blommor till kyrkan, inte för att ”mota bort” någon som hade tänkt övervara begravningsakten. Jag tycker personligen som du att vill man ha en begravning i stillhet så anger man inte tid och plats. Men som sagt, det kan finnas skäl att meddela detta. Du kan hedra din lärare genom att skicka en blombukett till kyrkan, och tänka på henne utan att personligen övervara ceremonin.
Ni kommentatorer som nu kommer att skriva att Svenska Kyrkan alltid är öppen för alla: ja, jag vet det. Icke förty är det min uppfattning att man inte ska gå dit när man vet eller förstår att ens närvaro vid en familjeceremoni är oönskad.
Magdalena Ribbing